El març de 2018 l’ICGC va acabar de publicar al seu web les imatges de Catalunya captades pels satèl·lits Sentinel-2 que ha anat recollint i publicant durant els darrers dos anys.

Aquests satèl·lits (Sentinel-2A i Sentinel-2B) són part del programa COPERNICUS d’observació de la Terra, de l’Agència Espacial Europea. Aquest programa és la contribució d’Europa a un sistema global de monitoratge del planeta. El primer dels dos satèl·lits idèntics, el 2A, es va posar en òrbita el 2015 i gairebé dos anys després, el 2B. El sensor capta les imatges multiespectrals i opera en el visible, l’infraroig proper i l’infraroig d’ona curta. Entre ambdós satèl·lits es pren una imatge sobre qualsevol punt de la Terra cada 5 dies amb una resolució de fins a 10 x 10 m de píxel.

Des de la posada en producció, l’ICGC ha generat una cobertura mensual per mosaic de Catalunya i la distribueix en dos productes ortoimatge (RGB i infraroig color) amb una mida del píxel al Terra de 10 m. Aquests productes es poden descarregar en línia a 8 bits i a 16 bits. L’Institut també facilita la difusió en un geoservei WMS doble i propociona un comparador de visualització de les ortoimatges mostrades en diverses subfinestres on totes elles mostren la mateixa zona seleccionada per l’usuari.

La imatge que mostrem es va obtenir el 18 d’abril d’enguany des de l’òrbita més oriental de Catalunya. En ella s’utilitzen els canals convencionals del visible (vermell, verd i blau). Tot i així l’aparença de la imatge és inusual perquè, per millorar la visió de la ploma de sediments de descàrrega de Delta de l’Ebre després de les abundants pluges d’abril, s’ha expandit i contrastat les tonalitats i els matisos sobre la massa d’aigua, en detriment de la qualitat de la part continental.

L’ICGC com a membre de la Copernicus Academy Network impulsa i treballa amb eines per millorar el coneixement i la usabilitat de les dades Sentinel, tant òptiques com radar. Amb aquesta finalitat l’Institut ha enviat aquesta imatge a l’Academy perquè la difongui per tot Europa i així donar a conèixer els nostres estudis i la bellesa natural del nostre territori.