Fruit del 2n Seminari d’història de la cartografia, dedicat a Cartografia i agrimensura a Catalunya i Balears al segle XIX, celebrat els dies 20 i 21 d’octubre de 2010 i organitzat per l’ICC i el Grup d’Estudis d’Història de la Cartografia (GEHC), s’han recollit les ponències presentades en un llibre que es distribueix gratuïtament al web de l’ICC: http://www.icc.cat/cat/Home-ICC/Inici/Cartoteca/Publicacions-de-la-Cartoteca

En aquest 2n Seminari es recullen els avenços en l’estudi de l’agrimensura del segle XIX.

En els cinc anys transcorreguts entre el primer i el segon Seminari, el panorama ha canviat considerablement. Una cerca exhaustiva, municipi a municipi, ha permès de catalogar gairebé 250 mapes, una  cartografia mètrica que ens aporta molta informació sobre el territori, l’ocupació del sòl i la parcel·lació, i constitueix un testimoni de primera mà d’un paisatge desaparegut ja fa anys. Al mateix temps s’ha anat aprofundint l’estudi de les tècniques emprades i els geòmetres i agrimensors que els van dur a terme, i també llur formació professional.

L’ICC sempre s’ha mostrat sensible a la recuperació del patrimoni cartogràfic i a la seva preservació i difusió. I aquest és l’esperit d’aquesta publicació: primer cal conèixer i catalogar quins mapes hi ha i després realitzar les accions necessàries per a llegar-lo a les generacions futures.

No es tracta només de preservar els mapes que formen part del fons de la Cartoteca de Catalunya, els quals ja es troben digitalitzats i es poden descarregar al nostre web: http://cartotecadigital.icc.cat/, sinó també vetllar pels que es troben en circumstàncies més precàries.

Pel que fa a la difusió, cal no oblidar les noves tecnologies. Sens dubte la georeferenciació és el nou repte de la cartografia antiga i els  sistemes d’informació geogràfica han esdevingut una eina molt potent de recuperació i potenciació de tot aquest material cartogràfic, fins fa poc adormit en arxius i magatzems.

Amb aquest llibre, l’ICC vol contribuir una vegada més a donar suport a les iniciatives que han de permetre d’aprofundir el coneixement tècnic de la cartografia antiga i de potenciar-ne el valor documental.