Data: Des del 10 de maig de 2017 fins al 10 d’octubre de 2017
Horari:
Visites a concertar, de dilluns a divendres, trucant al 973 65 08 30 (ext. 5002)
Lloc: Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus – Passeig de Pompeu Fabra, 21 – Tremp

L’empresa FECSA (Fuerzas Eléctricas de Cataluña) es va fundar el 1951 i aglutinava gran part de les antigues companyies elèctriques que van dur a terme la prospecció i la construcció de les obres hidroelèctriques més rellevants al llarg dels rius Flamisell, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Segre i Baix Ebre.

Per construir les centrals hidroelèctriques, professionals d’empreses privades van elaborar una gran quantitat de mapes i d’estudis geològics de precisió, amb corbes de nivell a escales mitjanes i grans. En molts casos, aquests mapes manuscrits van ser els primers treballs científics detallats de la topografia i la geologia de la zona i, tot i que ara han quedat obsoletes, tenen un gran valor patrimonial i de coneixement territorial.

Aquesta cartografia, desconeguda fins fa pocs anys, va quedar arxivada en les diferents empreses fins que, el 1994, FECSA va dipositar el seu fons a l’ICGC. Actualment tots els mapes es troben digitalitzats i es poden descarregar gratuïtament des de la Cartoteca Digital de l’Institut.