Lloc: Diputació de Barcelona
Data: 11 de juny de 2018

L’11 de juny, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el director de l’ICGC, Jaume Massó, han presentat els atles de sostenibilitat urbana de Berga, Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Cugat del Vallès, elaborats per l’Institut per encàrrec de l’entitat municipalista.

Cada atles és format per 5 mapes temàtics que es poden consultar a l’storymaps de l’ICGC.

El projecte, que ha estat impulsat per la Diputació de Barcelona i l’ICGC, s’emmarca en la voluntat de la Diputació de dotar d’aquestes eines els municipis de la demarcació, en funció de les seves necessitats i característiques, per potenciar la sostenibilitat urbana, dins del seu Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019.

L’ICGC ja ha elaborat un atles similar per encàrrec de l’Ajuntament de Badalona i ha col·laborat amb l’Ajuntament de Rubí en el mesurament de les fugues tèrmiques en els polígons industrials i el seu potencial per instal·lar energia fotovoltaica.

Els atles temàtics mostren els indicadors següents:

  • Eficiència energètica dels polígons industrials: Analitza les cobertes de les construccions situades en polígons industrials per reduir els costos del consum energètic de les empreses.
  • Comportament tèrmic de la ciutat: Identifica les zones dels municipis més exposades a les onades de calor per millorar la planificació urbanística i implementar polítiques d’estalvi energètic i de lluita contra la contaminació atmosfèrica.
  • Contaminació lumínica: Valora les emissions de llum cap al cel de nit i es caracteritzen les principals tipologies de làmpades lumíniques per orientar les estratègies en la gestió de l’enllumenat públic.
  • Potencial fotovoltaic: Classifica les cobertes dels edificis en funció de la quantitat de radiació solar per impulsar les energies renovables.
  • Verd urbà: Indica el grau de cobertura real de vegetació a la ciutat per quantificar els metres quadrats d’espai verd per ciutadà per planificar la coberta vegetal dels municipis.

L’impuls dels atles de sostenibilitat urbana s’alinea amb la voluntat de la Diputació de Barcelona i del Departament de Territori i Sostenibilitat de donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats per l’ONU.

Cliqueu aquí si voleu més informació.