Data: 21 de juny de 2018
Lloc:
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

El 21 de juny es va celebrar, a la seu de l’Institut, la jornada “Aigua i Territori. Eines interactives sobre l’estat dels vectors ambientals a Catalunya”, presentada per Samuel Reyes, adjunt a Direcció de l’ACA, i Jaume Massó, director de l’ICGC, en la qual es van mostrar cinc eines que posen a l’abast dels ciutadans milers de dades ambientals de Catalu­nya.

Aquestes eines interactives, desenvolupades en els darrers cinc anys, són fruit de la voluntat del Govern de la Generalitat de ser transparent, obert i facilitar l’accés a dades científiques a la ciutadania. En molts casos, aquestes dades es poden reutilitzar, de manera que els interessats poden confeccionar els seus propis productes.

Quatre de les eines presentades són sobre l’efecte de les pluges i la qualitat de les platges: l’Aigua En Temps Real (ACA i Servei Meteorològic de Catalunya, PlatgesCAT, SDIM i WEB DMA (ACA), i una sobre les fonts: CercaFonts (ACA i ICGC) (eina gratuïta disponible tant per a Android com per a iOS, que esdevé una referència per a les persones excursionistes i per a les aficionades a les caminades que poden trobar dades com el topònim de cada font, la seva situació en el mapa, les coordenades, fotografies, l’ús i el cabal).

La cartografia del territori, a disposició de tothom

També es va exposar Catalunya Offline (ICGC), aplicació gratuïta de mòbil que funciona sense necessitat de cobertura. L’apli, pensada també per a excursionistes i aficionats a les caminades, està disponible per a iOS i Android.

Una vegada acabada l’excursió o la caminada, les dades recollides es poden transformar en un mapa d’Instamaps, una altra eina web gratuïta de l’ICGC que servei per difondre cartografia temàtica.

Les aplicacions per a mòbils (Cercafonts i CatOffline) integren els vector til·les, tecnologia que possibilita l’ús de cartografia al web o al mòbil a gran velocitat, i permet que l’usuari triï l’estil del seu mapa.