Data: 13 de juny de 2018
Lloc: Rubió

Divendres 13 de juliol el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; el president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi; el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga; el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, i l’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, van inaugurar el Jardí de Roques, primer museu a l’aire lliure per divulgar el patrimoni geològic del Pallars. En el marc de l’acte, el Centre de Suport Territorial Pirineus de l’ICGC va organitzar una visita guiada pel Jardí, que és situat a l’àrea d’esbarjo de Rubió (Soriguera, la Vall de Siarb) al costat de la carretera N-260 i ocupa una àrea de 380 m2.

El seu emplaçament és singular per tenir una gran riquesa geològica on s’intercalen afloraments de diversos períodes en un espai relativament petit.

La descoberta del Jardí es fa mitjançant una passera que recorre una mostra amb 12 formacions rocoses recollides en diversos indrets del Parc, seguint l’escala geològica, des de l’època més antiga, fa 510 milions d’anys, fins a la més moderna, fa 245 milions d’anys.

Cada roca disposa d’un panell informatiu individual, amb una petita descripció amb curiositats, i un mapa esquemàtic amb informació sobre la seva formació i localització dins del Parc. Els visitants també podran observar a la vora del Jardí un salt estratigràfic de gairebé 150 milions d’anys, un fet singular als Pirineus.

El Jardí, que és únic a tot Catalunya, ha estat creat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu amb el suport tècnic de l’ICGC i amb la col·laboració d’altres organismes com l’Institut Paleontològic de Catalunya “Miquel Crusafont”, el Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i de geòlegs experts del territori.

Aquest Jardí neix amb l’objectiu de convertir-se en un espai de referència per a la divulgació de la singularitat i la diversitat del patrimoni geològic, tant per a la població local com per als visitants, i per prendre consciència del seu valor i així contribuir a la seva conservació.