Data: Des del 30 de gener – Accés lliure
Lloc: Museu d’Història de Catalunya – Pl. de Pau Vila, 3 – Barcelona

El 29 de gener de 2020 el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, la directora del Museu d’Història de Catalu­nya (MHC), Margarida Sala, el president del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), Eduard Cayón, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalu­nya (ICGC), Jaume Massó, van inaugurar al MHC l’exposició “Mapes, país, futur: Centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919)” que commemora els cent anys de l’exposició orga­nit­zada pel CEC l’any 1919.

En l’exposició de 2020, que organitza l’Institut en col·laboració amb el MHC i el CEC, i amb el patrocini d’Hitachi, es mostra 62 mapes de Catalunya, des del segle XVII fins a l’any 1919, molts dels quals es van exhibir ara fa 100 anys i que formen part del fons del CEC dipositat a l’ICGC. La mostra d’enguany es complementa amb una sèrie de mapes digitals de l’Institut.

A més de l’edició d’un catàleg de l’exposició, s’ha organitzat un cicle de conferències al Museu impartides per especialistes de l’Institut sobre riscos naturals i excursionisme; recursos d’informació digital per a excursionistes; delimitació territorial i cartografia; noves maneres d’observar la Terra; patrimoni geològic i medi natural; i excursionisme i orientació, totes elles seran precedides d’una visita guiada a l’exposició.

El 24 de gener de 1919 el CEC, creat l’any 1891, va organitzar una exposició de mapes antics i moderns de Catalunya i territoris del voltant. L’objectiu de la mostra era aportar la documentació cartogràfica que facilités el dibuix d’una nova divisió territorial de Catalunya en comarques. Aquest era un dels objectius del projecte d’Estatut d’Autonomia.

L’exposició de 1919 constava de 217 peces entre mapes, fotografies i maquetes que provenien de la cartoteca del Centre, de particulars i d’altres institucions. Tot i que l’Estatut no va tirar endavant, aquella va ser la primera gran exposició de mapes de Catalunya.