Data: Des del 16 de novembre de 2017 fins al 28 de febrer de 2018
Horari:
Visites a concertar, de dilluns a divendres, trucant al 973 65 08 30 (ext. 5002)
Lloc: Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus – Passeig de Pompeu Fabra, 21 – Tremp

Ahir es va inaugurar l’exposició “El servei d’allaus de Catalunya” que estarà oberta al públic fins al 28 de febrer de 2018.

S’hi exposen les tasques i les accions que el Centre de Predicció d’Allaus de l’ICGC porta a terme per poder prevenir i informar tant als ens i als agents implicats com als ciutadans.

El Centre és un servei públic que té com a finalitat la predicció diària d’allaus, que es fa durant tota la temporada hivernal, i informa d’on i quan poden caure les allaus, a través dels butlletins de perill d’allaus i dels mapes de zones d’allaus de Catalunya, a Protecció Civil, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Servei Meteorològic de Catalunya, Conselh Generau d’Aran, Mossos d’Esquadra, bombers, agents rurals, mitjans de comunicació, estacions d’esquí i esquiadors, excursionistes, escaladors, turisme de muntanya hivernal i als ciutadans en general.

L’exposició explica les diferents tasques, accions i productes que el Centre porta a terme per complir amb el seu objectiu: la xarxa d’observació nivològica, que avalua l’estabilitat de la neu, vital per dur a terme les prediccions; el pla d’actuació quan es pro­dueix una allau; els avisos que es difonen i els seus destinataris, segons sigui el grau de perill, i la difusió i la formació que se’n fa perquè la població pugui conèixer la previsió d’allaus abans de realitzar qualsevol activitat a la muntanya.

També s’inclou una descripció general sobre els temes més rellevants de les allaus: diferents tipus d’allaus i tipus de defensa per pal·liar els seus efectes, i els factors que intervenen en el desencadenament d’una allau.

L’exposició clou amb la informació i les imatges impactants de l’allau de l’Hostal Pastuira (Setcases, Ripollès) ara fa 21 anys, una mostra del mal que poden arribar a fer les allaus.