2008, 14-23 novembre

La 13a Setmana de la Ciència a Catalunya, celebrada del 14 al 23 de novembre de 2008, ha dedicat la seva temàtica principal al planeta Terra, en el context de la celebració, el 2008, de l’Any Internacional del Planeta Terra, que ha proclamat l’Assemblea General de Nacions Unides, d’acord amb la iniciativa promoguda per la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) i la UNESCO.

La Setmana de la Ciència, una iniciativa cultural ja clàssica en el nostre país, és formada per un gran programa col·lectiu d’activitats de divulgació científica i tecnològica, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que aposta de nou per un gran tema de fons com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altre per aquest fet.

Dins d’aquest marc, l’ICC ha organitzat una visita guiada per les seves instal·lacions que han seguit un total de 66 persones repartides en diferents grups.

L’objectiu de la visita era donar una idea global sobre els processos existents per representar la superfície de la Terra i el procés d’obtenció de la cartografia de base, combinant explicacions teòriques i activitats pràctiques guiades, estructurant-se en dues parts:

1. Primera part: Introducció a la representació de la Terra i als mitjans tècnics per a la elaboració d’informació geogràfica/mapes.
Explicació de la problemàtica i les eines tècniques que s’utilitzen per representar la superfície terrestre, descripció dels sistemes de captura d’informació geogràfica més usuals i dels posteriors processos de transformació per elaborar la cartografia de base/mapes. Visita al vestíbul i a la sala de restitució fotogramètrica.
Activitats pràctiques:
– Descripció del funcionament d’aparells topogràfics antics.
– Visualització de parells fotogramètrics estereoscòpics (3D) de diverses parts del territori.
– Explicació i visualització del pòster MOMMS.
– Explicació i visulaització d’una fotografia aèria digital del circuit de Catalunya.
– Descàrrega de dades amb el visualitzador cartogràfic de l’ICC: Vissir.

2. Segona part: Visita a l’exposició permanent de la Cartoteca de Catalunya.
Breu explicació dels mapes de l’exposició i dels diferents fons consultables a la Cartoteca. Visita a les instal·lacions de la Cartoteca.
Activitats pràctiques:
– Joc de pistes sobre els mapes de l’exposició.
– Explicació de diversos llibres antics (originals i facsímils)
– Accés al web del catàleg de la Cartoteca.

Esperem que s’hagi gaudit de la visita i que l’CC hagi estat la porta d’entrada al món de la cartografia.